Koningshoeven staat elk jaar stil bij de Joodse familie Löb die zich vóór de oorlog had bekeerd tot het katholieke geloof. Drie broers – Ignatius, Linus en Nivardus – traden destijds in op Koningshoeven, hun zussen deden dat in het toenmalige trappistinnenklooster Koningsoord. Op de ochtend van 2 augustus 1942 werden ze alle vijf door de nazi’s uit hun klooster gehaald om uiteindelijk naar Auschwitz te worden afgevoerd. Daar lieten zij het leven. Ook na zo’n lange tijd is dit nog steeds een pijnlijke gebeurtenis in de geschiedenis van de Koningshoeven-gemeenschap. Jaarlijks blijven gedenken, is dan ook wat de broeders doen, waarbij ook andere slachtoffers van oorlogsgeweld niet vergeten worden.
Vertelling en gezang
De herdenking van 3 juli bestond uit een vertelling, verzorgd door Maria van Mierlo. Haar bijdrage werd omlijst door passende liederen door het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia onder leiding van dirigent Michel Valk en met medewerking van pianist Marjan Fey. Leden van het koor hielpen in de voorbereiding van de herdenking mee bij het verspreiden van het uitnodigingsleaflet. Dom Isaac verwelkomde op de herdenking ook de Tilburgse burgemeester Weterings, diens medewerker Kabinet en Representatie de heer Verstijnen en schrijver Hans Evers. Deze laatste schreef samen met de reeds overleden auteur Peter Steffen het boek ‘Scheuren in het kleed’. Uit dit boek putte vertelster Maria om op indrukwekkende wijze het bewogen leven van de Löbs te beschrijven.
Terugblik door dom Isaac:
“In de Tweede Wereldoorlog zijn onze drie broeders Löb weggehaald uit Abdij Koningshoeven. Via Westerbork zijn zij naar Auschwitz gedeporteerd en daar tachtig jaar geleden vermoord. Uit het gezin Löb heeft slechts één van de acht kinderen de oorlog overleefd. Op 3 juli 2022 om 15.00 uur hebben wij die gebeurtenis herdacht in een volle abdijkerk. We willen daar stil bij blijven staan, we willen de familie Löb blijven herdenken, we willen hun namen blijven noemen.”
“In de kerk werd het verhaal van hun deportatie opnieuw verteld door Maria van Mierlo. Het Koninklijk Mannenkoor Cecilia uit Tilburg zong een goed gekozen repertoire van liederen. Dit alles maakte het tot een serene en ontroerende bijeenkomst. In het vertellen van de verhalen werd ook een link gelegd naar de actualiteit en dat er op Koningshoeven op dit moment zeventien oorlogsslachtoffers verblijven, gevlucht voor het geweld in Oekraïne. Tot op de dag van vandaag is geweld en oorlog dus nog steeds dichtbij. Daarom moeten we doorgaan met het vertellen van de verhalen, opdat wij niet vergeten.”
Op de 1e foto: Vertelster Maria van Mierlo verhaalde tijdens de indrukwekkende herdenking in de abdijkerk over het bewogen leven van de broers en zussen Löb.