Koningshoeven biedt Oekraïense vluchtelingen veilige haven

Koningshoeven biedt Oekraïense vluchtelingen veilige haven

Koningshoeven biedt Oekraïense vluchtelingen veilige haven

17 mei 2022 - Sinds afgelopen maart vangt Abdij Koningshoeven twaalf mensen op uit het door oorlog getroffen Oekraïne. Onder hen zijn een moeder met kind en een familie van drie generaties. Allemaal verblijven ze in het Gastenhuis van het klooster.

Het opvangen van de gevluchte groep mensen door de broeders van Koningshoeven gebeurde in nauw overleg met de gemeente Tilburg. De abdij voorziet in onderdak, eten en hand- en spandiensten en de gemeente zorgt voor de administratieve kant van het verblijf. Daardoor kunnen de Oekraïners hun eigen bankzaken regelen en een dokter bezoeken. Ook zijn ze verzekerd.

 

Huisgenoten

Gastenbroeder Jakobus: “We hebben in ons Gastenhuis een hele verdieping vrijgemaakt voor de gevluchte volwassenen en kinderen. Ze zijn afkomstig uit heel Oekraïne en kenden elkaar voorheen niet. Nu vormen ze een groep die goed voor elkaar zorgt.” Volgens broeder Jacobus zijn het inmiddels echt huisgenoten van de kloostergemeenschap geworden. “We hebben met elkaar Palmpasen en Pasen gevierd. En een week na ‘ons’ Paasfeest vierden we met hen het Orthodoxe Paasfeest zoals zij dat kennen. Ze hebben toen Oekraïens voor ons gekookt.” Het Gastenhuis is overigens gewoon open gebleven voor Nederlandse abdijgasten “en dat gaat allemaal prima samen.”

 

Bidden voor vrede

Bij het regelen van alle hand- en spandiensten voor de Oekraïense bewoners krijgen de broeders hulp van onder meer de La Trappe-brouwerijmedewerkers. Broeder Jacobus: “Zij hebben gezorgd voor allerlei materiële benodigdheden, iemand geeft Nederlandse taalles en het schoonmaakbedrijf heeft geholpen met het vinden van werk. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor.” ‘Werken’ is voor de Oekraïners belangrijk, weet Jacobus. “Ze willen hun vrienden en familie, die achter zijn gebleven, financieel ondersteunen. Ze proberen ook zoveel mogelijk contact met hen, maar bijvoorbeeld ook met collega’s en schoolgenoten, te onderhouden, veelal via internet. Wat voorzieningen betreft is het eigenlijk onvoorstelbaar wat er hier gebeurt. Maar dat is allemaal relatief als je een uit het Oekraïens vertaald berichtje leest dat achtergebleven familie nog in de schuilkelder zit vanwege nachtelijke bombardementen. Daarom blijven wij als monniken met én voor hen en voor de situatie in Oekraïne bidden en hopen op vrede.”

 

Op de foto: Gezamenlijke maaltijd in de veilige haven die Koningshoeven de vluchtelingen biedt.
Broeders en Oekraïners zijn echte huisgenoten geworden.