Indrukwekkende retraiteweek van stilstaan en bezinnen
De monniken luisteren naar pater Mark Butaye die de retraite begeleidde.

Indrukwekkende retraiteweek van stilstaan en bezinnen

Indrukwekkende retraiteweek van stilstaan en bezinnen
Op het scherm achter hem liet pater Mark een sprekend gedicht zien, dat een emotioneel moment in de retraite was.

9 december 2024 - De bezinningsweek in oktober jl. heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de broeders van Koningshoeven. Begeleid door pater Mark Butaye passeerden allerlei boeiende overwegingen de revue die het thema raakten dat deze week centraal stond: zwijgen en spreken, stilte en hoop.

De retraite is een jaarlijks terugkerende traditie op Koningshoeven, als aanvulling op onze andere, gelijksoortige gewoonten: de meditatie waarmee we elke dag de Vespers beginnen en de recollectie- of bezinningsdag die we elke eerste zaterdag van de maand houden.

De ‘weg naar binnen’ vinden

Een hele week bezinnen biedt ons de gelegenheid ons zeven dagen terug te trekken uit de dagelijkse drukte en om samen én persoonlijk stil te worden, te luisteren, na te denken en te bidden. Doel is om op een nieuwe manier, of met een nieuw perspectief, de ‘weg naar binnen’ te vinden. Dat wil zoveel zeggen als: we staan stil bij wat er in het godgewijd leven toe doet.

Verhaal van vergeving

Zoals elk jaar werden we begeleid door een predikant. Dit jaar was dat pater Mark Butaye, een dominicaan of predikheer wiens predicatie en verkondiging tot één van zijn hoofdtaken behoort. Hij gaf ons boeiende en soms ook moeilijke overwegingen mee. Vooral de verhalen die eindigden met ‘wat zou jij hebben gedaan?’ maakten indruk. Zoals het verhaal Silence (in 2016 verfilmd door Martin Scorcese, gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Shusaku Endo) over de christelijke bedevaart in Japan in 1633. Destijds was verspreiding en uitoefening van het christelijke geloof er een hachelijke onderneming; Japanse christenen werden wreed vervolgd. Ook het verhaal van Simon Wiesenthal beklijfde: als gevangene van Auschwitz was hem gevraagd een stervende SS-soldaat te vergeven die een Joods gezin had vermoord. Hij kon daar jaren later nog altijd geen antwoord op geven.

Context en tijdgeest doen ertoe

Deze en alle andere verhalen en overwegingen illustreerden waar het deze week om draaide: dat je soms als mens geen eenduidig antwoord kunt geven op vragen en dat ‘stilte’ dan de enige zinvolle uitweg biedt. Elke mens is immers in zijn woorden en daden verbonden aan de context, de tijdsgeest en het verleden dat hij met zich meedraagt. Pater Mark vatte dit samen als: ‘In ons leven tallozen’ en ‘Wij leven in verschillende verhalen’. We kunnen terugkijken op een uitzonderlijke retraite waarin pater Mark ons een rijke boodschap meegaf waarvoor we hem ten zeerste dankbaar zullen blijven.