Biomeiler in gebruik genomen
Binnenzijde van de nog lege biomeiler in de abdijtuin.

Biomeiler in gebruik genomen

Biomeiler in gebruik genomen
Michiel Roest bij de biomeiler.

9 december 2024 - Het is circulariteit troef op Koningshoeven. Want op 18 november jl. is de biomeiler in de kloostertuin achter de abdij in gebruik genomen. Deze produceert compost voor de abdijtuinen en gebruikt daarvoor slib uit de waterzuiveringsinstallatie en snoeihout uit het kloosterbos. Met de warmte die bij de compostproductie vrijkomt, kan de kapel worden verwarmd.

Michiel Roest (27) is de technische man achter de duurzame biomeiler, samen met Peter van Krieken en Bas Karssemakers. “Abt Isaac wil de wereld een stukje mooier achterlaten”, vertelt Michiel. “Daarom zijn er in de afgelopen jaren verschillende duurzaamheidsprojecten van start gegaan.” Hij doelt onder meer op de biologische waterzuivering op het abdijterrein die met tropische planten het water uit de brouwerij en de abdij zuivert. Dat zuiveren levert ook een restproduct op: slib.

Ideale combinatie: slib en snoeihout

En wat doe je met dat slib? “Nou, een nieuw duurzaam project optuigen”, weet Michiel. “Als we het op de juiste manier verwerken, kan het namelijk als compost dienen voor de nieuwe bomen in het Puur Bos van de abdij.” Het verwerken gebeurt in een biomeiler. Dat is een composteer’tank’ voor organische materialen. Om een beeld te geven van de omvang: de tank heeft een doorsnede van acht meter en is drie meter hoog. Qua inhoud kan er honderd kubieke meter materiaal in. “We transporteren het slib er naartoe zodat het daarin kan verteren. We doen daar ook alle snoeihout bij dat afkomstig is van het bosbeheer”, aldus Michiel. “Na drie jaar heb je dan een uitstekende bron van organisch materiaal dat heel voedzaam is voor planten. Het zorgt ook voor een gezonde bodem.”

Warmte opwekken en zelf gebruiken

Maar er is méér, want bij dit composteringsproces komt warmte vrij, naar verwachting de komende drie jaar zo’n 10 kW per uur. “Die warmte gaan we gebruiken om de kapel gasloos te verwarmen.” Dat gebeurt via een watercircuit in de biomeiler. Deze ‘vangt’ de vrijkomende warmte op en transporteert deze naar de kapel. Zo kan de abdij voortaan haar eigen warmte produceren, op aardgas besparen en haar tuinen gezond houden.

Peter van Krieken en Bas Karssemakers op de rand van de biomeiler die op 18 november jl. werd volgestort met slib en snoeiafval.
Peter van Krieken en Bas Karssemakers op de rand van de biomeiler die op 18 november jl. werd volgestort met slib en snoeiafval.