Abt Isaac behaalt masterbul
Bijna alle Koningshoeven-broeders reisden mee naar de Universiteit van Amsterdam waar abt Isaac zijn bul ontving.

Abt Isaac behaalt masterbul

Abt Isaac behaalt masterbul
Op 3 september 2024 kreeg abt Isaac op de Universiteit van Amsterdam zijn masterbul nadat hij met succes de opleiding Middle East and Jewish studies had afgerond.

8 oktober 2024 - Abt Isaac nam op 3 september 2024 aan de Universiteit van Amsterdam zijn masterbul in ontvangst. Reden: zijn succesvolle afronding van de Engelstalige master Middle East and Jewish studies.

Abt Isaac ontving de bul in aanwezigheid van een groot deel van de Koningshoeven-gemeenschap. Aan dit feestelijke moment gingen dertig maanden van studeren vooraf. Daarin boog hij zich over de onderzoeksvraag: ‘Leidt mystiek tot een sociale betrokkenheid en een politiek activisme tegen onrecht?’ Zijn bevindingen staan in zijn thesis ‘The Ultimate Meeting’ die hij afleverde.

‘Ik bid met mijn benen’

De onderzoeksvraag is des te actueler gezien de situatie in het Midden-Oosten, maar abt Isaac focuste zich vooral op de mystieke levenswijze van twee heren uit het verleden. De ene was trappistenmonnik Thomas Merton die zich in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten volop ging bezig houden met grote sociale problemen. De tweede was de chassidische Jood Abraham Joshua Heschel die de Shoah overleefde, zich in Amerika vestigde en intensief optrok met Martin Luther King jr. in de strijd tegen rassendiscriminatie. Zo sprak Heschel tijdens de mars van Selma naar Montgomery de befaamde woorden: ‘Ik bid met mijn benen’. Merton en Heschel leverden beiden grote inspanningen om de dialoog tussen joden en christenen nieuw leven in te blazen. Ze droegen actief bij aan het tweede Vaticaans conciliedocument ‘Nostra Aetate’. Daarin is vastgelegd hoe de relatie met andere religies kan worden beleefd.

Leren is voor iedereen

Het was niet de eerste keer dat abt Isaac een opleiding succesvol afrondde. Eerder verdiepte hij zich al in het Oude Testament & judaïstiek en daarna nog in religiewetenschappen. Dat hij blijft leren en studeren, past bij onze levenshouding op Koningshoeven. Hierin zijn vorming en voortgezette studie belangrijke pijlers. Wie de capaciteiten ervoor heeft, volgt dan ook (modules van) een opleiding. Zo promoveerde broeder Max onlangs aan Tilburg University en volgen vier andere broeders momenteel een bacheloropleiding theologie. Eén broeder is met zijn master bezig en een andere leert noten lezen en krijgt extra stemvorming. Verder hebben we nog ons huisvormingsprogramma en volgen acht broeders twee middagen per week een intensieve taaltraining Nederlands.