2021: Abdij Koningshoeven viert 140-jarig jubileum

2021: Abdij Koningshoeven viert 140-jarig jubileum

2021: Abdij Koningshoeven viert 140-jarig jubileum

21 januari 2021 - In 2021 zullen de broeders van Koningshoeven stilstaan bij de stichting van de abdij, op de kop af 140 jaar geleden. Het wordt een bescheiden jubileumjaar waarin het citaat van Jesaja 56:7 centraal staat: ‘Mijn huis zal zijn, een huis van gebed voor alle volken.’

Het citaat verwijst naar het verzoek van een aantal Tilburgers eind negentiende eeuw aan mgr. Godschalk,  de bisschop van ‘s-Hertogenbosch. Ze wilden dat hij toestemming verleende aan een vestiging van trappisten in Tilburg. Specifiek ging het om trappisten uit Frankrijk. Door antikerkelijke wetgeving werd hun trappistenklooster Sainte-Marie-du-Mont op de Katsberg bedreigd. Ze hadden dringend behoefte aan een ander ‘huis van gebed’ om Gods zegen af te smeken. Het veiliger Brabant bood uitkomst: in 1881 kwamen de trappistenbroeders vanuit Frankrijk naar Nederland toe. Hier stichtten ze bij Tilburg, op een stuk heide met een aantal hoeven, Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

Bijzondere voorwerpen
Abt Bernardus kondigde het jubileumjaar én het thema aan op de eerste zondag van de advent (2020). Sindsdien herleest hij met alle broeders de eerste tien jaar van de geschiedenis van Koningshoeven. Hierbij kijken ze samen naar de bedoelingen van de stichters en wat hun boodschap van toen kan betekenen voor de dag van vandaag. De abt maakt bij deze bezinning gebruik van bijzondere voorwerpen uit het archief. Zoals de eerste steen van de schaapskooi die ooit op deze plek stond en die de broeders 140 jaar later laat nadenken over de betekenis van ‘huis van gebed’. Of het Heilig Hart-beeld dat op het eerste tabernakeldeurtje van Koningshoeven was gemonteerd. Het brengt de broeders in 2021 naar de spiritualiteit van Dom Sebastiaan Wyart (1839-1904) en zijn aandacht voor het ‘geheim van Nazareth’.

Boeiende verhalen
Zelfs een 16e eeuws kromzwaard, afkomstig uit de slag van Lepanto (1571), gebruikte de abt voor de nodige inspiratie. Het zwaard verbeeldt de strijd van de eerste overste van Koningshoeven, Dom Nivardus Schweijkart. Hij wilde van Koningshoeven een eenvoudig, arbeidzaam contemplatief klooster te maken. Die strijd verloor hij. Hij moest in 1890 zelfs het veld ruimen om plaats te maken voor een abt die de opdracht kreeg de grootst mogelijke abdij neer te zetten in het protestantse Nederland. Dit plan slaagde, maar betekende ook de eerste grote crisis op Koningshoeven.

“Deze uitgebreide terugblik op 140 jaar historie legt boeiende verhalen bloot. Ze laten ons als gemeenschap op verrassende wijze nadenken over onze huidige zending”, aldus de broeders.

Foto: Bijzondere voorwerpen uit het abdij-archief laten de broeders van Abdij Koningshoeven nadenken over de stichters en hun boodschap.